Jungheimercafé
Café voor mantelzorgers

Verhalen en verslagen

Het leven gaat door - verhaal van een mantelzorger

Anne Haringa, de echtgenoot van Willy Tolsma, werd in 2009 gediagnostiseerd met Front Temporale Dementie (FTD). FTD is een vorm van dementie waarbij het voorste gedeelte van de hersenen wordt aangetast; het gedeelte van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van gedrag. Het leven van Anne en Willy veranderde enorm. Willy vertelde haar verhaal aan Stipepunt. Het interview leest u hier. Om het interview goed te kunnen lezen doet u het volgende nadat u op de link heeft geklikt: rechtermuisklik op de foto en vervolgens opslaan. Daarna kunt u het interview vergroten.

==========================================================

Verhaal van een mantelzorger (verslag)

In juni gaf Joke van Driel (bekend van de Alzheimer Nederland film Gerrit en Joke) een presentatie bij het Jungheimer Café. Haar man Gerrit kreeg op jonge leeftijd Alzheimer en is inmiddels overleden. Naar aanleiding van Joke's presentatie is haar gevraagd waar zij behoefte aan had toen Gerrit nog thuis woonde. Zij schreef haar verhaal voor ons op, dit leest u hier. Wij danken Joke voor haar samenwerking en openhartigheid!

==========================================================

Museum Belvédère en de gesprekgroep (verslag)

De gesprekgroep voor jonge mensen met een dementie vanuit Tinz is vier jaar geleden gestart. Het doel is vooral herkennen van de problematiek, vreugde en verdriet met elkaar delen in een ontspannen sfeer, laagdrempelig met elkaar in gesprek om de tafel en als afsluiting een wandeling. Het leek ons een mooie afsluiting van het seizoen om met elkaar naar het museum te gaan; dat was een groot succes. Ineke had contact met Ada Wilton van Reede van museum Belvédère die als pilot mensen met een dementie kennis wilde laten maken met kunst. Zo kwam het dat wij een prachtige rondleiding kregen door het mooie museum. Ada Wilton van Reede en Rina Bom hadden zich geweldig voorbereid op deze groep. Ze namen de mensen mee in de wereld van de schilderkunst; ze vertelden op een inspirerende manier over de betreffende kunstenaars en lieten de mensen zien hoe één en ander tot stand was gekomen. Ze daagden de mensen uit tot reacties die tot onze verbazing meer dan overweldigend waren. Er was interactie in een heel ontspannen sfeer. Iedereen durfde te zeggen wat hij/zij zag in een schilderij en er werd veel gelachen. Wat een mooie middag! Het was na ruim één uur voldoende, toen zag je toch dat de mensen moe werden van de inspanning. Allen gingen zeer tevreden naar huis met de belofte dat we dit zeker nog eens zouden doen.

==========================================================